Citu klašu kuģi


Citu klašu kuģi

Skute

  Skandināvju sāgas stāsta mums par mazu un vieglu peldlīdzekli, kurš spēja ļoti ātri spēja kuģot. Pats nosaukums „skute” nav īsti definējams. Šie kuģi bija netikai ātri burātāji, bet tiem bija priekšrocība būt gataviem burāt ļoti īsā laikā. Tiem bija nepieciešams tikai ļoti maza komanda un nedaudz aprīkojums. Skute varēja sākt burāt īpaši klusu, nepievēršot apkārtējo uzmanību. Šie kuģi varēja arī vieglāt paslēpties salīdzinot ar lielākiem kuģiem. Kuģi bija labi piemēroti cilvēku transportēšanai, nelielu kravu steidzīgu nogādašanai, ziņnešu uzdevumu pildīšanai kara situācijās un risinot konfliktus.
Termins Skute ir izdzīvojis līdz musdienām, to lieto pat ikdienā – Norvēģijā.

Prāmis – ferje (ferju)

  Ferje – tiek minēts vikingu sāgās kā mazāks kravvedējs īsākām distancēm – cauri fjordiem. Visticamāk ferje bija ļoti mazs, tā lai to pēc misijas atpakaļgaitā varētu iestumt ūdenī viens vai divi vīri. Iespējams tie tika buvēti pēc iespējas plakanāki un izturīgāki, lai uz klāja tie varētu pārvadāt pat zirgus un karietes.
Termins ferje ir izplatījies no Skandināvijas, jo mūsdienās to lieto angļu valodā kā vārdu ferry. Norvēģijā cilvēki joprojām saka ferje.

Skipsbåt

  Skipsbåt bija mazas laivas, kuras tika vilktas aiz lielākiem kuģiem. Sakarībā ar šo to arī sauca skandināvu valodā par eptirbátir aizmugures laiva. Citreiz to apgāza un nolika uz klāja – lielākiem tirdzniecības kuģiem. Šīs laivas tika izmantotas kā transportlaivas starp mazākiem flotes kuģiem. Arheologi atraduši 3 šādas laivas Gokstad kuģī.